Svendborg blandt landets 10 første biblioteker med certifikat i verdensmål | Svendborg Bibliotek

Svendborg blandt landets 10 første biblioteker med certifikat i verdensmål

Foto:Svendborg Bibliotek

Sammen med en lang række andre danske biblioteker har vi sat os for at spille en aktiv rolle i den bæredygtige omstilling. Og det har vi nu fået Verdensmålscertifikat på. Fra Esbjerg i vest til Dragør i øst er de 10 første nu certificeret og dermed forpligtet på, at inddrage verdensmålene og borgerne som en fast del af vores arbejde.


Borgermøder, byttemarkeder og blomsterenge. Det spirer med idéer og nye tiltag på det lokale bibliotek. De danske folkebiblioteker er vigtige lokale kulturcentre og mødesteder, og derfor har vi et godt afsæt for at kunne hjælpe borgere og lokalsamfund med at forstå og komme i gang med den grønne omstilling, som for alvor er kommet på dagsordenen.

Det handler om at formidle viden og litteratur om bæredygtighed, men også om at hjælpe folk, der gerne vil bidrage til et grønnere og mere bæredygtigt samfund, med at sætte lokale aktiviteter i værk.

Netværk for bæredygtighed

Det er Danmarks Biblioteksforening, netværket DB2030 og bæredygtighedsorganisationen Chora 2030, der står bag udviklingen af certificeringsprogrammet, som skal være en fælles ramme for bibliotekernes verdensmålsarbejde. Programmet tager udgangspunkt i bibliotekets traditionelle opgave med at give adgang til viden, men har særligt fokus på at inddrage borgere og lokalsamfund, så biblioteket kan fungere som fødselshjælper for nye idéer og aktiviteter. Samtidig skal biblioteket også selv være med til at vise vejen og arbejde for at gøre biblioteket mere bæredygtigt.

Det bæredygtige bibliotek

De 10 verdensmålscertificerede biblioteker har allerede sat gang i en lang række aktiviteter fra byttemarkeder og debatarrangementer til bibliotekets egne tiltag som udlån af stofposer i stedet for plastikposer og indkøb af el- og genbrugsdelecykler til personalet.

På Svendborg Bibliotek samarbejder vi med skoler, lokale foreninger, ildsjæle og andre kulturinstitutioner om at involvere borgere og lokalsamfund i bæredygtige aktiviteter. Bæredygtighed er tænkt ind, som præmis for vores formidlingsaktiviteter såvel som driften af Svendborg Bibliotek som hus og som arbejdsplads.

Læs mere her


10 verdensmålscertificerede biblioteker

De 10 første verdensmålscertificerede biblioteker er:

Ballerup Bibliotekerne
Dragør Bibliotekerne
Esbjerg Kommunes Biblioteker
Glostrup Bibliotek
Herning Bibliotekerne
Koldingbibliotekerne
Rudersdal Bibliotekerne
Silkeborg Bibliotekerne
Svendborg Bibliotek
Aarhus Bibliotekerne


Om certificeringsprogrammet

Programmet er udviklet af Danmarks Biblioteksforening og Chora 2030 i samarbejde med 20 pilotbiblioteker, hvoraf de 10 første nu er klar til certificering. Udviklingsprojektet er støttet af Tryg Fonden.

Første skridt i certificeringsprocessen har været at involvere medarbejderne i at komme med forslag til bibliotekets arbejde med verdensmål og bæredygtighed. Derefter er der udarbejdet en 3-årig handleplan for arbejdet, og når biblioteket så er kommet godt i gang med at sætte tiltag og aktiviteter i værk både i forhold til borgere og biblioteket selv, opnår det en certificering. Certificeringen er en anerkendelse af, at biblioteket har taget verdensmålene til sig på alle niveauer. Samtidig er programmet en hjælp til bibliotekerne til at skabe struktur i arbejdet og udvikle bibliotekets nye rolle som et mødested for borgere, der i fællesskab ønsker at bidrage til en bedre verden.

Certificeringsprogrammet varetages af Chora 2030, og alle interesserede biblioteker har mulighed for at deltage.

Læs mere og se eksempler på bibliotekernes tiltag her: https://db2030.dk/certificering/



Af: na

Udgivet: Torsdag 19. maj 2022 • Opdateret: Torsdag 19. maj 2022