Zam af Jesper Wung-Sung | Svendborg Bibliotek

Zam af Jesper Wung-Sung

Zam
Foto:Jesper Wung-Sung

Bogen fortæller om drengen Zam. Han er ikke spor normal ligesom de andre, fordi han er en zombie med sortrynkede øjne, død sprækket hud, og med spidse tænder.


Det hele startede i skolen, da hans lærer blev træt af Zams opførsel, fordi han bed Oscar i nakken efter at blive drillet. Lærerne smed Zam ud af skolen, fordi de ikke kan fordrage ham længere. Men Zam er klog og gør sit allerbedste for at føle sig som en helt almindelig dreng.  

Han føler, at han slet ikke er en helt almindelig dreng, eftersom Oscar irriterer ham pga. hans udseende. Zam er den mindste i familien og bor sammen med sin mor, far og hans 2 ældre brødre Zim og Zum. Sofie var en af dem som var en tæt ven, i første omgang. 

En af de sjoveste ting i bogen er, at Zam siger sætninger med grammatiske fejl; ”Hej, Fido drejer sig om”  

Jeg kan også godt lide, at Zam har fået en ny ven, egernet Emil. Zam og egernet har også en tæt relation. Zam introducer Sofie for Emil og hun bliver overrasket, da hun møder Zams dyreven. Emil kravler om bag Sofies øre og slikker hendes hånd. Det resulterer i at Sofie for første gang siger noget sødt til Zam; 

Sofie: ”Du er en special dreng, Zam” 

Hvortil Zam svarer; ”Special zombie, mener du”.  

Der bliver også sagt: 

”Zam, du er en geni” hvisker Sofie i hans øre 

 

Sproget er en blanding af grammatiske fejl og zombiesprog.  

Læs den fordi den handler om følelser og om hvordan andre som ikke er danskere, har det og hvordan de hele tiden prøver at integrere sig og opføre sig ligesom almindelige mennesker. 

Vi læser bogen fra zombiernes synsvinkel, og det, man læser i bogen, vækker til eftertanke. Hvordan føles det ikke at blive accepteret for den man er? 

Bogen er sjov, eftertænksom og fuld med menneskelighed i et sprog alle kan forstå. 

Roj, praktikant

Jesper Wung-Sung: Zam
Serie: 
Zam : 1
Zam er zombie, og har kun en ven, Sofie. Han mobbes i skolen, og en dag bliver det for meget, og han bider Oscar. Det får frygtelige konsekvenser for Zam og alle zombierne, der bor i byen


Af: hd

Udgivet: Fredag 24. marts 2023 • Opdateret: Fredag 24. marts 2023