Himmerige og helvede af Jon Kalman Stefansson | Svendborg Bibliotek

Himmerige og helvede af Jon Kalman Stefansson

Himmerige og helvede
Foto:Svendborg Bibliotek

Vi er på Island, hvornår er uvist. Det er en tid hvor man må fiske i en åben båd med seks årer, for at få føde. Her lever man i pagt med naturen og på dens præmisser. 


“Nu og da trasker de hen over stenede strandbredder eller skridter varsomt ud på klippehyldernes smalle spor, og det værste sted er Uføre; noget tovværk fæstet til klippen, en lodret fjeldside ovenover, en lodret klippevæg nedenunder og så det sugende, grønlige hav, et fald på tredive meter, fjeldsiden rejser sig mere end seks hundrede meter op i luften, og toppen er skjult i skyerne. Havet er på den ene side, stejle og himmelhøje fjelde på den anden, der har du faktisk vores historie...”

 

To drenge er på vej til et fiskerleje på Island. Troen på Gud er det, der holder modet oppe hos de fleste. Fordi man er afhængig af vejrets nåde, hvis man vil fange fisk. Men de unge mænd interesserer sig også for poesi og litteratur. Det er ifølge de garvede fiskere noget pjat - ja, det kan ligefrem føre til den visse død. Fordi det fjerner fokus fra det vigtige: Den daglige kamp for at skaffe føde for at overleve. 

 

Jon Kalman Stefanssons sprog er poetisk og smukt og han maler et tydeligt billede af Islands storslåede og til tider barske natur, i måden han skriver på. Man mærker hvor meget naturen har haft indflydelse på dem der lever der og deres dagligdag.

 

Kasper

Jón Kalman Stefánsson: Himmerige og helvede
Serie: 
En poetisk skæbnefortælling om naturens kræfter og livets store spørgsmål. Historien foregår for hundrede år siden på vestkysten af Island på en isoleret fiskeplads inde i en lille fjord omgivet af høje fjelde. Drengen og hans ven Bardur ror sammen med fire andre mænd ud i en åben fiskebåd en mørk og iskold martsnat for at fiske torsk langt ude på fjorden


Af: hd

Udgivet: Mandag 10. januar 2022 • Opdateret: Mandag 10. januar 2022